Jag gör alltid dubbel sats med pizzadeg (50 gram jäst) eftersom jag aldrig gör av med resterande jäst. Det går superbra att frysa den degen som man inte behöver portionsvis efter första jäsningen och knådandet, så har man färdig till nästa pizzamiddag.
Pizza
8 pizzor
Botten
50 g jäst
4 dl ljummet vatten
3 msk olivolja
1 tsk salt
1 liter mjöl (här kan man välja och vraka, jag brukar ta hälften vetemjöl och hälften grahamsmjöl)
Rör ut jästen i det ljumna vattnet, häll i oljan. Blanda salt och mjöl och rör i jästblandningen och blanda till en jämn deg. Knåda några minuter i maskin eller på bakbord tills den är smidig. Låt jäsa i 30-45 minuter. Ta upp och arbeta degen på mjölat bakbord. Knåda, platta och vänd, dra och sträck ut degen tills den är riktigt seg, så blir den mer lättarbetad vid utkavlingen. Dela degen i 8 bitar (eller hur många pizzor du vill göra) och kavla ut dem så tunt som du önskar att botten ska vara. Lägg bottnarna på bakplåtspapper och låt de jäsa ytterligare 10 minuter innan fyllningen läggs på. Bered under tiden tomatsåsen och sätt ugnen på 250 grader.
Tomatsås
1 pkt passerade tomater
1 vitlök solo
4 msk tomatpuré
1 tsk torkad örtkrydda (typ basilika eller oregano) eller hacka i ½ dl färsk.
salt & peppar
Blanda ihop alla ingredienserna och bred ut över dina pizzabottnar och strö över riven ost. Lägg sedan på valfri fyllning, se förslag nedan.
Förslag på fyllning, men ta det som du tycker bäst om eller passar sällskapet.
1: färsk tomat, champinjoner, zucchini och mozzarellaost
2: färsk tomat, marinerad kronärtskocka, gröna oliver och ruccola
3: färsk tomat, champinjoner, salami och ruccola
4: färsk tomat, champinjoner, lufttorkad skinka och gorgonzola
Glöm inte krydda din pizza med salt, peppar och oregano innan den ska in i ugnen i ca 10 minuter.
Låt barnen själva bestämma fyllningen på sin pizza, så blir det kanske roligare att äta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar