måndag 23 januari 2012

Kasslergratäng med grönsaker

Ett bra mitt i veckan-tips är att göra en kasslergratäng, som man såklart kan variera i det oändliga. Dessutom smakar den lika bra i matlådan dagen efter. Min variant är med mycket grönsaker och så serverar jag bulgur till, men vill man ha en allt-i-ett-variant, så gör gratängen med pasta redan från början. Detta är en rätt som även brukar uppskattas av hela familjen, stora som små.

Kasslergratäng med grönsaker
6 portioner
600 g kassler
½ st blomkålshuvud
250 g broccoli
½ st zucchini
2 tomater
2 msk kapris
salt och peppar

3 dl grädde
1 dl creme fraiche
1 dl chilisås
2 msk tomatpuré

2 dl riven ost
oregano


Sätt ugnen på 225 grader. Dela blomkålen och broccolin i buketter, och skär ned stjälkarna i mindre bitar. Koka några minuter i lättsaltat vatten. Dela kasslern och zucchinin  i strimlor och skiva tomaterna. Blanda ihop såsen och krydda med salt och peppar, samt andra önskade kryddor. Lägg broccolin och blomkålen i en ugnsfast form, lägg över zucchinin och kasslern och toppa med de skivade tomaterna och kaprisen. Häll över såsen och strö sedan över osten och oregano.
Låt gratinera i ugnen ca 20-25 minuter tills osten har fått en fin färg.

Servera med bulgur/ris/pasta och en sallad.

För de små barnen: man ska tänka på att kassler innehåller en hel del salt och ska därför inte ges så ofta till barn under ett år. För en bebisvänligare variant koka blomkål och broccoli utan salt och mixa tillsammans med kasslern och lite gräddmjölk och servera med potatismos.

1 kommentar:

  1. Detta blev en favorit, roligt med tips för de små barnen också! Cia

    SvaraRadera