onsdag 14 mars 2012

Stekt makrill i krämig sås

Färsk makrill har jag aldrig ätit tidigare (vad jag vet i alla fall) utan oftast brukar det bli makrill i tomatsås eller rökt makrill. Vi behöver bli mycket bättre på att äta fisk här hemma och är lite trötta på att äta lax och torsk varje vecka, även om det också är supergott. När jag tittade igenom frysdisken på Willys så hittade jag makrillfilé från Garant och tänkte att det kan ju vara gott.
Makrillen är en säsongsfisk som finns i våra vatten under sommarhalvåret och smakar såklart bäst då. Makrillen har kraftig och särpräglad smak och räknas till våra feta fiskar, alltså är den späckad med omega 3-fettsyror som är så viktiga för vår kropp. En portion makrill ger mer än ett tillräckligt dagligt rekommenderat intag av omega 3-fettsyror. Källa: Svensk FiskStekt makrill i krämig sås
4 portioner
600 g makrillfilé
3 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
½ dl hackad dill
1 msk dijonsenap
½ tärning fiskbuljong
smör att steka i
salt och peppar

Skölj makrillfiléerna i kallt vatten (speciellt om de frysta filéerna används då de luktar lite vakuumförpackning) och bena ur filéerna. Salta och peppra makrillfiléerna. Blanda ihop matlagningsgrädde, mjölk, dijonsenap och dill. Hetta upp en stekpanna och stek makrillfiléerna i lite smör, börja med skinnsidan nedåt. Låt de nästan bli genomstekta och vänd snabbt runt dem för att få färg på köttsidan. Smula fiskbuljongen över de stekta filéerna och häll över gräddblandningen. Låt puttra ett par minuter så såsen kokar ihop. Servera genast med kokt potatis och sparris.

För de små barnen: Hoppa över saltet vid stekningen och tillsätt ingen buljong. Ta undan den genomstekta fisken från stekjärnet och häll på gräddblandningen i den varma pannan, låt snabbt koka upp. Ta bort skinnet från fisken och finfördela filéen så alla ben säkert är borta. Mixa eller mosa fisken med såsen. Servera med mosad potatis och grönsakspuré eller bitar.

2 kommentarer:

  1. Jättebra recept!

    SvaraRadera
  2. Jag provade med såsen, men bytte ut mot persilja istället. Hur fantastiskt som helst! tack för inspirationen ^^

    SvaraRadera