måndag 28 november 2011

Enklaste brödet

Jag tycker verkligen att det är roligt att baka, men ändå gör jag det så sällan. Det tar liksom lång tid med jäsning och allt. Det här brödet är perfekt om man som jag vill slippa kladd och jäsning. Brödet är mörkt med frukt och nötter och späckat med frön och det som är bra är att man kan ta det som man har hemma och det som man tycker är gott. Dessutom tycker jag att det passar utmärkt till jul och alla salta smaker, eftersom frukten gör det lite sött.

























Mörkt filmjölksbröd med torkad frukt och nötter
2 bröd

7 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
1 tsk salt
1 ½ dl solrosfrön
½ dl linfrön
1 ½ dl torkade aprikoser
1 dl russin
2 dl hasselnötter
2 tsk bikarbonat
1 l filmjölk
½ dl mörk sirap

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjölerna, salt och frön i en bunke. Hacka aprikoserna och nötterna grovt och rör ned i mjölet tillsammans med russin och bikarbonat. Rör ned filmjölk och sirap och blanda till en kladdig smet. Klicka i två smorda formar (1½ l). Grädda i mitten av ugnen i ca 1 ½ timme. Stjälp upp bröden och låt de svalna inlindade i handdukar i minst 4 timmar.

10 kommentarer:

  1. Mums, ser gott ut! Liknar något som jag brukar göra, tror jag ska testa ditt som omväxling! /Linda

    SvaraRadera
  2. Så fin blogg, det låter mums det brödet, ser fram emot att bli bjuden på det:)

    SvaraRadera
  3. skriv att du tog det från ica istället... det är ju en kopia... brödet ser dessutom inte ut så i plåten, det är ju mörkt!!! publicera något eget istället!

    SvaraRadera
  4. Man får ju alltid sin inspiration någonstans ifrån, grunden till det här receptet är ett tidningsurklipp som jag fått av min svärmor som jag sedan har ändrat lite så att det passar min smak. Det liknar säkert andra recept eftersom det finns en uppsjö av bikarbonatbrödsrecept.

    SvaraRadera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Linda! Jag ber om ursäkt för att jag råkade ta bort din kommentar, men stora fingrar på en liten touchscreen är ingen bra kombo. Frågan löd: om man tar bort hasselnötterna om man då behöver ersätta med något annat. Mitt svar är ingen exakt vetenskap då jag brukar prova mig fram. Jag brukar tänka att totala mängden ska vara densamma, så jag tror att det kan vara bra att byta ut mot linfrö, solrosfrö eller pumpafrö om man inte tål eller gillar nötter. Lycka till och berätta gärna om det blir bra eller dåligt :)

      Radera
    2. Jag testar mandel istället för nötter eftersom vi är lite allergiska här hemma. Brödet står i ugnen så jag får återkomma om resultatet. Dessutom använder jag varmluftsugn och känner mig inte helt säker på temperaturen.

      Radera
  6. Kör man varmluft så ska man nog sänka temperaturen lite, så brukar det vara i andra recept. Jag har också blivit med varmluftsugn, men är inte jättebra på använda varmluftsfunktionen. =)

    SvaraRadera
  7. hej
    har precis bakat ditt bröd, blev supergott! finns flera recept på "enkla bröd" som visar sig vara krångliga tycker jag men detta va verkligen enkelt och lättlagat. den där idioten som kommenterat att du kopierat icas borde skaffa sig ett liv, det är väl fullständigt skitsamma var receptet kommer från från början. jag hittade det här och blev jätte glad:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du gillade receptet och att det blev lyckat. Visst är det verkligen superenkelt, även om det tar lite tid :)

      Radera