tisdag 13 december 2011

Sankta Lucia

Hoppas att ni har haft en trevlig Lucia! Jag tycker inte att det direkt har känts som Lucia på grund av vädret som minst sagt har varit grått. Ikväll firar vi med glögg och såklart Lussebullar.

Ja, det blev till slut fyllda lussebullar och goda var de! Jag kan ju aldrig följa recept, så det blev min egen version ändå. Ursprungsreceptet hittar ni här. Det är lite omständigt med tvådagars-bak, men värt det i form av smak, saftighet och hanterbarhet.Fyllda saffransbullar
ca 50 stycken
500 g mjölk
2 pkt saffran

Dag 1: Häll saffranen i mjölken och koka upp blandningen. Låt svalna och häll över i en bunke och förvara i kylskåpet över natten.

50 g jäst
1000 g vetemjöl special
200 g smör
200 g vit sirap
4 g salt

Mandelfyllning:
200 g mandelmassa
300 g smör
90 g strösocker

Blanda in smöret i mandelmassan, ta lite i taget så det inte blir klumpar av mandelmassan. Blanda sedan i sockret.

Dag 2: Värm saffransmjölken till ca 30 grader. Smula i jästen och rör om tills den löst sig. Häll ned hälften av mjölet (500 g) och knåda i maskin i ca 5 min. Låt denna "fördeg" jäsa i 20 minuter.
Låt smöret bli mjukt, men inte smält. Tillsätt resterande mjöl till fördegen tillsammans med smör, salt och sirap. Knåda i maskin i 10-15 minuter. Låt degen jäsa under jäsduk i ca 1 timme.

Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen på mjölat bakbord, jag använder en silikonduk som är helt fantastisk att baka ut på, ingenting fastnar! Bre på mandelfyllning och vik degen dubbel på längden. Skär 2 cm remsor av degen och snurra till knutar lägg på bakplåtspapper eller i formar på plåtar. Jäs under bakduk till dubbel storlek. Pensla med ägg och strö över flagad mandel eller pärlsocker. Sätt in i ugnen i ca 12 minuter, men håll koll då tiden beror på hur effektiv din ugn är.De fina formarna kommer från IKEA

1 kommentar:

  1. Mmmums, ser underbart goda ut, skicka hit!

    SvaraRadera