onsdag 4 april 2012

Halvtorkade tomater

Halvtorkade (eller confiterade) tomater har jag tänkt att göra länge, men det har bara inte blivit av eftersom det tar sin lilla stund i ugnen. Men det är verkligen värt väntan och det är inte mycket till besvär mer än tid och tomaterna blir helt gudomliga. Allra bäst blir det om man kan använda sina egna tomater som man har odlat mot södersidan på huset, men i brist på både hus och sommar så går det även bra att använda köpta tomater från Spanien eller nåt sånt. När du ändå är igång gör en hel plåt och låt resterna ligga i en försluten glasburk täckta i olja, så håller de sig upp till en vecka. Servera till kött eller fisk, eller varför inte som tapas!Halvtorkade tomater
500 g körsbärstomater
olivolja
rapsolja
kvarnmalt salt eller krossat flingsalt
nymald svartpeppar
torkad oregano
socker

Sätt ugnen på 120 grader. Kör på varmluft om du har, annars kan du ha ugnluckan lite på glänt. Skölj tomaterna noga. Dela tomaterna i halvor och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Strö över salt och peppar samt den torkade oreganon. Ta en nypa socker och strö över tomaterna. Ringa över olivolja och ställ in plåten i ugnen. Låt tomaterna torkas tills de är torra på ytan men fortfarande mjuka inuti, för körsbärstomater tar det drygt 2 timmar, större tomater får man beräkna längre tid.

Servera de varma tomaterna som dom är eller lägg dem i en väl rengjord förslutbar glasburkoch täck dem med olja. Jag använder rapsolja för priset, men det går givetvis lika bra om man vill lyxa till det med olivolja. Låt burken stå kallt så håller tomaterna upp till en vecka.

1 kommentar:

  1. Supergoda! Jag lät mina tomater stå kvar i ugnen ytterligare 30 minuter =)

    SvaraRadera