söndag 15 april 2012

Köttfärsgratäng med aubergine och vita bönor

Denna rätt blev vi bjudna på hos några vänner och såklart så ber man om receptet om något man blir bjuden på är gott och detta recept kommer garanterat bli en återkommande favorit. Variera rätten med olika grönsaker i gratängen, byt ut aubergine mot zucchini, champinjoner eller skivad tomat, eller ha i alltihop. =)
Rätten är GI-inspirerad med mycket grönsaker och ingen pasta eller potatis, tillbehör är en fräsch sallad istället. Ta en stor ugnsform och gör en dubbel sats så det blir många lunchlådor.

Köttfärsgratäng med aubergine och vita bönor
4-6 portioner
500 g köttfärs
1 burk stora vita bönor
400 g aubergine
100 g zucchini
4 st tomater
½ dl tomatpuré
½ dl chilisås
1 gul lök
½ vitlök solo
timjan
färsk basilika
salt och peppar
olivolja
100 g riven ost

Sätt ugnen på 225 grader. Skiva aubergine och zucchini i tunna skivor. Smörj en ugnsfast form med olivolja och lägg ett lager med aubergineskivor. Varva aubergine och zucchini med olivolja och salt. Sätt in formen med aubergine och zucchini i ugnen i 20 minuter. Skölj den vita bönorna och låt rinna av.
Gör under tiden köttfärsröran. Hacka löken fint och fräs tillsammans med finriven vitlök i en stekpanna med lite olja. Tillsätt köttfärs och bryn tills all köttfärs är genomstekt. Tillsätt tomatpuré och chilisås, samt tärnade tomater. Låt koka samman. Krydda med salt och peppar samt örtkryddor.
Ta ut formen och häll över de vita bönorna. Häll sedan över köttfärsröran och strö över riven ost. Gratinera i ugnen i ca 10 minuter eller tills osten fått en gyllenbrun färg. Servera med en fräsch sallad, jag rekommenderar romansallad, paprika, gurka, majs och solrosfrön.

För de mindre barnen: Gratinera grönsakerna utan salt i liten form bredvid. Gör köttfärsröran utan salt, vilket egentligen inte skadar att ha den osaltad till hela familjen, den är supergod ändå. Gör som till resten av familjen och gratinera med lite ost. Mixa eller dela till önskad konsistens och servera eventuellt med lite mosad potatis till de små barnen.



1 kommentar:

  1. Har köpt auberginer så är förberedd:) ska prova laga sen. Låter och ser gott ut. Kram på er!

    SvaraRadera