torsdag 15 december 2011

Soppbröd

Idag hade jag mina mammakompisar på besök och brukligt vid dessa tillfällen är att bjuda på lunch. Då två av dem inte äter kött så fick det bli något vegetariskt. Såklart så bjuder jag då på min favorit: SOPPA!

Det som är konstigt är att jag ganska ofta äter vegetariskt, men nu när jag var tvungen att laga vegetariskt så kunde jag först inte komma på något alls. I alla fall så blev det jordärtkockssoppa och det receptet lägger jag upp lite senare.

En av de bra sakerna med soppa är att man äter bröd till och dagens uppgift blev att baka bröd. Jag drar mig ofta från att baka bröd, med ursäkter som att det är jobbigt, tar lång tid och så vidare. Men egentligen är det jättelätt och det är ju jäsningen som tar tid men då kan man ju göra annat under tiden.

Foccacia som det blev idag är det ultimata soppbrödet för du behöver inget pålägg till och det är lite salt vilket jag gillar. Det passar också utmärkt till bufféer.

Foccacia
1 plåt
5 dl ljummet vatten
25 g jäst
½ tsk salt
2 msk olivolja
8 dl vetemjöl
4 dl dinkelmjöl
1 dl gröna oliver
olivolja
flingsalt

Rör ut jästen i det ljumna vattnet och rör i salt och olja. Arbeta in mjölet (enklast i maskin), degen ska vara kladdig. Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och tryck ut degen med mjölad hand. Pensla degen med olivolja. Dela stora gröna oliver på mitten, eller har du små, låt dem vara hela och tryck ut över degen. Strö över med flingsalt. Låt jäsa ytterligare 15 minuter. Sätt in i ugnen på nedersta falsen och grädda i ca 30 minuter. Se efter så att det inte får för mycket färg.


Variera med olika topping som till exempel cocktailtomater, svarta oliver eller varför inte lite fetaost. Testa också salt med olika smaksättning, idag använde jag mig av chili-flingsalt!


2 kommentarer:

  1. Underbart gott var det!!! Tack och kram från Sara

    SvaraRadera
  2. En riktigt mysig dag, men supergod lunch! Tack så mycket. Kramar Siri

    SvaraRadera