fredag 3 februari 2012

Marockansk lammfärsgryta

Det här receptet har jag testlagat för ICA Buffé och det var en riktig höjdare. Jag kan verkligen inte påstå att vi är några storätare av lamm här hemma, men lammfärs var en bra början. Vi serverade grytan med couscous, bladspenat och skulle haft myntayoghurt, men den glömde jag i kylskåpet =) God var den i alla fall.

Som vanligt så är det ju inte roligt att slaviskt följa recept så det gjorde vi inte denna gången heller. Detta är farmor Kerstins variant, för ikväll hade vi lyxen att komma hem från jobbet till dukat bord, orginalreceptet hittar du här.

Marockansk lammfärsgryta
4 portioner
400 g lammfärs
1 st gul lök
1 st vitlök solo
1 röd paprika
½ st röd chilifrukt
2 msk riven ingefära
1 tsk spiskummin eller mer =)
2 burkar cocktailtomater
2 msk rapsolja
15 st torkade aprikoser

Skala och hacka lök och vitlök, samt paprika och chili. Fräs lök, vitlök, paprika, chili, ingefära och spiskummin i olja i en gryta. Tillsätt lammfärsen och stek tills den är genomstekt, tillsätt tomaterna och låt småputtra i 10-15 minuter. Grovhacka aprikoserna och låt puttra ca 10 minuter till. Servera med couscous/bulgur och myntayoghurt.

Myntayoghurt
2 dl turkisk yoghurt
½ kruka mynta
1 tsk honung

Hacka myntan och blanda med turkisk yoghurt och honung. Klart!

För de små barnen: Denna rätt passar ju utmärkt även till de mindre barnen, spara lite på saltet och hettan bara. Men den mängd chilifrukt som är i grytan gör den inte så ruskigt stark, så det går nog bra. Mixa grytan något så tomaterna blir i mindre bitar och blanda sedan med couscous.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar