tisdag 6 december 2011

Chokladdoppad lakritskola med havssalt

Lakritskolan kommer nog från och med nu vara mitt favoritjulgodis. Om man bortser från pillet med chokladdoppandet så är den lätt att göra.



Chokladdoppad lakritskola med havssalt
många kolor

1 påse turkisk peppar (finns säkert i olika storlekar, men en liten påse i så fall)
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 tsk kakao
2 tsk smör

300 g mörk choklad
havssalt



Krossa turkisk pepparn i en mortel till ett fint pulver. Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade karamellerna i en vid kastrull. Låt koka upp under omrörning och låt sedan koka kraftiga utan lock tills termometern visar 117 grader eller klarar kulprovet. Försök att röra sparsamt under tiden.
Rör ned smöret och häll smeten i bakplåtspappersklädd form, ca 20 x 20 cm. Ställ kallt så att kolan stelnar.
Smält chokladen i vattenbad, gärna lite i taget så den håller rätt temperatur. Kolan och chokladen bör hålla liknande temperatur för bästa resultat. Skär kolan i bitar och doppa dem i chokladen och lägg på bakplåtspapper. Strö lite havssalt på varje kola innan chokladen stelnat.

Receptet är ursprungligen från Julgodis-boken jag har tipsat om tidigare, men med några förändringar enligt mitt tycke och smak.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar