tisdag 11 mars 2014

Vitlöksbröd

I morse åt vi helgfrukost på en helt vanlig tisdag, kanske inte så vanlig eftersom jag precis har påbörjat min föräldraledighet. Helgfrukost för oss innebär antingen hembakat bröd eller ännu vanligare: ett besök på bageriet som ligger jättenära för de har de godaste surdegsfrallorna jag vet. Dessutom har de fem för tjugokronor vilket innebär att det alltid blir någon fralla över, men vad gör det när man kan göra fantastiska vitlöksbröd till middagen. För i ärlighetens namn så är inte frallorna så goda att ha till frukost dagen efter. Det är perfekt att göra sitt vitlöksbröd på lite torrt bröd som man ändå inte är så sugen att göra smörgåsar på och bäst passar nog ett bröd som har styvare skorpa men är mjukt och poröst i mitten.

Vitlöksbröd
4 personer

2 frallor eller 4 lite tjockare skivor bröd
100 g smör
1/2 dl rapsolja
2 st vitlöksklyftor
1 msk hackad persilja (färsk eller fryst)
salt och nymalen vitpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Dela frallorna och lägg ut på en bakplåtspappersklädd plåt. Mixa vitlöken och oljan, lägg i smöret och mixa lite till. Krydda med persilja, salt och peppar. Bred ut rikligt med vitlökssmör på bröden. Sätt in i ugnen i ca 5-10 minuter tills bröden har fått en lagom gyllenbrun färg.


1 kommentar: